Om mig

IMG_1203-15

Jag är lite mer än 50 år, bor i Stockholm och skriver böcker. De flesta böckerna är för barn och ungdomar. Jag skriver alltid på något och jag tycker väldigt mycket om att komma ut och träffa läsarna på bibliotek och i skolor.

Jag är gift och har två vuxna barn. Två pojkar. Den ene läser och skriver mycket och den andre ritar serier och illustrerar böcker 다운로드. Min fru är bildlärare och konstnär.

Att läsa böcker är nog det bästa jag vet, och att vara tillsammans med min familj. Teater tycker jag också om, och film. Och så älskar jag att vara i vårt hus på Eldnäset i västra Medelpad – det är mitt andra hem.

eldnaset_sommar-67
Eldnäset

Jag arbetar en dag i veckan som personlig assistent och ibland gör jag layout och sätter böcker och tidskrifter. Det händer också att jag håller i kurser i skrivande tillsammans med min vän Staffan Cederborg 다운로드. Det kan du läsa mer om här: Skrivflyt.

Den långa versionen

Uppväxt: Jag föddes 1959 och växte upp i en liten by i västra Medelpad. Kölsillre hette byn och mina föräldrar hade en lanthandel. Min syster är sex år äldre än jag och hon fick nog ta hand om mig ganska mycket när vi var små.

solrosor-2

Jag och syrran

I lågstadiet på skolan i Kölsillre var vi fem stycken i min klass 다운로드. I mellanstadiet var vi fyra elever och när jag gick ut sexan var det bara 32 elever i hela skolan.

Man kan verkligen säga att platsen jag kommer ifrån ligger i glesbygden. Många har flyttat till städerna och det är väldigt få kvar.

Högstadiet och gymnasiet gick jag i Ånge. Det var en lång väg i buss varje dag, så till sist flyttade jag till Ånge.

Jag gjorde ett par radioprogram för Ungdomsradion i Göteborg och sedan började jag skriva för först Sundsvalls Tidning och sedan Dagbladet i Ånge 다운로드.

När jag var liten älskade jag att rita och göra bilder, så ibland ville jag bli konstnär. Min mamma tyckte att jag höll på och spexade så mycket att hon trodde jag skulle bli skådespelare. Men jag trodde mer på fotbollsspelare eller marathonlöpare. Eller kanske rockmusiker.

fotboll-1

Fotboll

Vuxen: Men jag blev författare. Mina första dikter skrev jag när jag gick på Ålsta folkhögskola där jag lärde mig måla bättre. Och sedan, när jag flyttade från Ånge till Stockholm, hoppade jag på en författarkurs 다운로드.

Där skrev jag långa noveller och började på en roman som aldrig blev färdig.

När jag gick en annan utbildning och lärde mig skriva manus för teater, film och sånt, började jag skriva en bok.

fm+Â_omslag-42

Det första bokomslaget

Den heter ”För mina ögon” och är för vuxna. Den kom ut 1989 och jag kände mig som författare. Men det gick över när jag inte lyckades få ihop någon ny roman. Jag försökte. Och försökte 다운로드.

Under några år efter debuten arbetade jag mycket som korrekturläsare. Det är en gnetig person som läser igenom andras manus och letar fel och tokigheter.

Samtidigt började jag skriva korta och ganska roliga texter som kom till på tunnelbanan, bussen och under nätter när jag hade svårt att sova eller blev väckt av barnen.

90-talet var mycket dagis och skola, sexårs och fritids. En trevlig tid, och jag började fundera på att skriva för barn.
Men de där korta texterna samlade jag ihop och gav ut själv i en bok jag kallade ”Utanför kartan” 헝거게임 txt 다운로드.

uk_omslag-58

Kortprosa: Utanför kartan

De här åren skrev jag också en hel del ihop med andra och vi startade skrivarföreningen Utposter och gav ut några antologier, samlingar, med våra korta texter och dikter. Det var kul att skriva tillsammans med andra.

Lite tur ska man också ha: när en vän till mig var med och skulle bestämma texter till en samling kom han på att jag skrev kortprosa. På så sätt hamnade jag i antologin ”Växtvärk”, och min novell ”Blod på hennes vante” blev en fin avslutning i boken.

Bonnier Carlsen gav ut ”Växtvärk” och jag fick bra kontakt med dem, så därför var det inte så konstigt att jag skickade in mina första barnboksmanus dit 다운로드. Och både ”Simons högsta önskan” och ”Kameleontpojken” kom ut hos dem 2007.

Sedan har det rullat på.

Det har hittills blivit 14 böcker. Jag skriver allt möjligt: bilderböcker, kapitelböcker, ungdomsromaner och faktaböcker för barn som just lärt sig läsa. Och ibland hittar jag på något för vuxna också.

Här är alla böcker jag skrivit:

 • För mina ögon, Alfabeta 1989 V
 • Utanför kartan, eget 2003 V
 • Simons högsta önskan, Bonnier Carlsen 2005 (ill 원피스 버닝 블러드 다운로드. Mimmi Tollerup-Grkovic) K
 • Simons nya vänner, Bonnier Carlsen 2007 och En bok för alla 2009 (ill. Mimmi Tollerup-Grkovic) K
 • Kameleontpojken, Bonnier Carlsen 2007 U
 • Fakirer, Natur och Kultur 2010 (ill. Jojo Falk) F
 • Vardagsedge, Klonk/Kakao 2011 (Med Malin Stehn och Lena Thoft Sjöström) V
 • Vega i vågorna, Opal 2012, (ill. Sara Gimbergsson) B
 • Fladdermöss, Natur och Kultur 2012 (ill. Jojo Falk) F
 • Längtans manifest, kortprosa, eget 2013 V
 • Skelett, Natur och Kultur 2013 (ill 다운로드. Jojo Falk) F
 • Råttornas själar, Berghs förlag 2013 (ill. Sara Gimbergsson) B
 • Kalkonerna, Hegas 2014 U

Här är böckerna som kommer:

 • Havsvidunder, Natur och Kultur augusti 2014 (ill. Jojo Falk) F
 • Med Pappa i fickan, Berghs våren 2015 (ill. Jonna Björnstjerna) B

Läs mer om dem under respektive genre:

V: vuxenböcker
B: bilderböcker
K: kapitelböcker
U: ungdomsböcker
F: faktaböcker

Här är böckerna jag jobbar med:

 • Där ingen annan varit, (arbetstitel) bilderbok
 • En annan Charlie, ungdomsbok
 • Konsten att överleva i världsrymden, ungdomsbok
 • Faktabok med hemligt ämne, Natur och Kultur augusti 2016 (ill. Jojo Falk)

Några av böckerna har blivit översatta till danska och norska, och under sommaren 2014 kommer ett par av mina och Jojo Falks faktaböcker ut på kinesiska! Jag är stolt över det.

Mer om mig och mina böcker kan du läsa här:

Natur och Kultur
Berghs
Barnens bibliotek
Hegas
Bonnier Carlsen
Litteraturmagazinet

Här har jag skrivit lite om läsning